ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

I. ΦΥΣΙΚΑ – ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο Νομός Ηλείας υπάγεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καταλαμβάνοντας το Β.Δ. τμήμα της Πελοποννήσου, δυτικά δε βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος. Η έκτασή του είναι 2.618 τετρ. χλμ. Και ο πληθυσμός του 193.288 κάτοικοι. Πρωτεύουσα είναι ο Πύργος, ενώ ανατολικά του Πύργου, σε μία κοιλάδα ανάμεσα στον Κρόνιο λόφο, τον ποταμό Αλφειό και τον παραπόταμό του Κλαδέο, απλώνεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, η Αρχαία Ολυμπία.

Ο Νομός αποτελείται από 22 Δήμους.
Ο Νομός Ηλείας είναι κατεξοχήν πεδινός Νομός – η πεδιάδα της Ηλείας είναι η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου – με κλίμα μεσογειακό και θερμό, με σχετικά υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων. Έχει πλήθος ιαματικών πηγών – θαυμάσιες φυσικές ακτές – πλούσια ποικιλία πανίδας και χλωρίδας καθώς και αξιόλογα οικοσυστήματα.

Όλα αυτά τα στοιχεία και γενικότερα οι τουριστικοί πόροι – φυσικοί, ιστορικοί και πολιτιστικοί – κατατάσσουν το Νομό, σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές τουριστικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.
Το κυριότερο όμως στοιχείο είναι το γεγονός ότι η Ηλεία «κατέχει» ένα από τα ισχυρότερα παγκόσμια ονόματα πολιτισμού που είναι η ΟΛΥΜΠΙΑ και οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ.

II. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο Νομός έχει πολυδιάστατη οικονομική ζωή, γεγονός που αντανακλάται σε όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται κυρίως στον πρωτογενή τομέα και τις υπηρεσίες και κατά δεύτερο λόγο στο δευτερογενή τομέα.
Tο 39% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού του νομού απασχολείται στον πρωτογενή τομέα, το 44% στο τριτογενή και το 17% στο δευτερογενή.
Οι νόμιμοι μετανάστες αποτελούν το 6,3% του πληθυσμού και η μεγάλη τους πλειοψηφία απασχολείται στη γεωργία (58%).
Ο Νομός είναι ο πρώτος παραγωγός τομάτας και πατάτας στην χώρα, ο 5ος όσον αφορά στα εσπεριδοειδή και 6ος στο ελαιόλαδο.
Γενικά χαρακτηρίζεται από το ειδικό βάρος των δραστηριοτήτων του
πρωτογενή τομέα και ως ένα βαθμό από την παροχή υπηρεσιών, κυρίως τουριστικών.

III. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Ολυμπία αποτέλεσε το σταθερό τόπο τέλεσης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων από 776 π.Χ. έως το 393 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια τους ίσχυε η Ολυμπιακή Εκεχειρία. Σήμερα, μετά τη σύγχρονη αναβίωση και διεθνοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Ολυμπία πραγματοποιείται πάντοτε η τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας, πριν αυτή κάνει το γύρο της υφηλίου και καταλήξει στην εκάστοτε διοργανώτρια πόλη. 
Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Νομού, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως: 

  • Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους, που διοργανώνεται σε ετήσια βάση στην Ολυμπία, θέλοντας να αναπτύξει και να προβάλλει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των παιδιών και των νέων, σε μια προσπάθεια συνένωσης των ευρωπαϊκών και μεσογειακών λαών και ανταλλαγής κουλτούρας και σκέψης.
  • Σημαντικό πολιτιστικό γεγονός αποτελεί και το Φεστιβάλ Ήλιδας, ενώ διοργανώνονται σε ετήσια βάση πλήθος εορταστικές εκδηλώσεις με τοπικά προϊόντα – ιππική έκθεση – καθώς επίσης και συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Φλόκα, της Αρχαίας Ολυμπίας με ιδιαίτερη επιτυχία.

Το σημαντικότερο όμως γεγονός είναι η ύπαρξη του Διεθνούς Ινστιτούτου Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας «ΣΩΣΙΠΟΛΙΣ». 
Πρόκειται για αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που έχει συσταθεί από τη Ν.Α. με τη συμμετοχή επιφανών ιστορικών σε Ελλάδα και Ευρώπη και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ίδρυμα γνώσης και διάδοσης της Ελληνικής Ιστορίας, καθώς επίσης και ένα χώρο συνεύρεσης και συσπείρωσης ιστορικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Προσβλέπει στη συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων. Προσελκύοντας επιφανείς Ακαδημαϊκούς για έρευνα και μελέτη, με σκοπό τη συμβολή τους στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου. Το τελευταίο μέχρι σήμερα συνέδριό του, το 3ο σε σειρά, πραγματοποιήθηκε το διάστημα: 26/6/2005 – 3/7/2005 στον Πύργο και στην Ολυμπία, με ιδιαίτερη επιτυχία. 

IV. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Ευρωπαϊκές συνεργασίες Η Ν.Α. Ηλείας έχει υλοποιήσει έργα στα πλαίσια Κοινοτικών Προγραμμάτων και Πρωτοβουλιών στο παρελθόν με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως LIFE και LEADER . Ιδιαίτερα το χρονικό διάστημα από 1-1-2005 μέχρι και σήμερα, έχει αναπτύξει μία έντονη δραστηριότητα σε Κοινοτικά Προγράμματα και έχει δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας, όπως: Έχει συμμετάσχει ως project partner στα έργα: 1. «Εθνολογικός Χάρτης Ανατολικής Μεσογείου» και 2. «Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου και Διοίκησης επιφανειακών υδάτινων πόρων» σε συνεργασία με το «Επιστημονικό Πάρκο» Πατρών, στα πλαίσια του Προγράμματος INTERREG III B ARCHIMED. Συμμετοχή ως project partner στο έργο: «Προστασία κ’ Ανάπτυξη τοπίων – Καινοτόμες μέθοδοι περιβαλλοντικής διαχείρισης των τοπίων της λίμνης L.I.S.E.O», στα πλαίσια του Προγράμματος INTERREG III B CADSES, σε συνεργασία με τοπικές αρχές από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Συμμετοχή ως project partner στο έργο: «Ευρωπαϊκές περιφερειακές και τοπικές αρχές για την ολοκλήρωση των μεταναστών» (ERLAIM) στα πλαίσια του Προγράμματος ΙΝΤΙ, σε συνεργασία με 6 ευρωπαϊκές περιφέρειες. Έχει υπογράψει πρωτόκολλο Συμφωνίας με άλλες 12 Νομαρχίες Δυτικής Ελλάδας – Ιονίων Νήσων και Νοτίου Ιταλίας για συνεργασία στα πλαίσια του Προγράμματος INTERREG III A: ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ, με έμφαση στον τομέα της Αξιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έχει υπογράψει επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με τις Νομαρχίες Μπάρι και Λέτσε της Ιταλίας, για την ανάπτυξη δράσεων στον τομέα επεξεργασίας και αξιοποίησης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων, στα πλαίσια του Προγράμματος INTERREG III A. Εκτός αυτών, έχει υποβάλλει σημαντικές προτάσεις και υλοποιεί έργα στα πλαίσια των Προγραμμάτων Κοινωνίας της Πληροφορίας, δίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο, ιδιαίτερη βαρύτητα στη δυναμική και τις δυνατότητες που μπορεί να εξασφαλίσει η χρήση των νέων τεχνολογιών σ’ έναν Οργανισμό.

Αναπτυξιακές προτεραιότητες 
Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα, με μια σειρά μέτρων, εκ των οποίων, τα σημαντικότερα είναι:

  • Προώθηση επενδύσεων σε βιολογικές καλλιέργειες, κτηνοτροφία και ιχθυοκαλλιέργεια – ίδρυση περιφερειακής αγοράς αγροτικών προϊόντων.
  • Ανάδειξη και αξιοποίηση Αρχαιολογικών και Ιστορικών χώρων με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη του ρόλου της Αρχαίας Ολυμπιάς.
  • Αξιοποίηση παράκτιας ζώνης με την  αναβάθμιση των δυο κυρίων λιμένων του Νομού, Κατακόλου και Κυλλήνης.
  • Προστασία και αξιοποίηση περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
  • Εναλλακτικές μορφές ενέργειες και επέκταση δικτύου φυσικού αερίου.